Skip to main content

Romantisk- eller planlagt sex

– hva står på ”sexmenyen” i dag?

Hva tenker du om å sette av tid til sex i kalenderen?
Er det forferdelig uromantisk, eller kan det være smart?

Mange snakker om sex som  ”limet” i forholdet, og hvor viktig det er for par å ha et godt sexliv sammen. Skal vi bedømme tilstanden i kongeriket etter antall henvendelser vi får om dette temaet er det grunn til å iverksette tiltak for at par ikke skal rakne av den grunn i alle fall!
Det er selvfølgelig mange grunner til at par ikke har (nok) sex. Den hyppigste begrunnelsen er at den ene ikke har lyst – gjerne med tillegget: har ikke ork, finner ikke tid eller vet ikke hvorfor.

Ett konkret tiltak for noen av disse parene kan være å sette av tid i kalenderen. Nei!!! Tenker du kanskje nå, men la oss se litt nærmere på det 🙂

Det er fordeler og ulemper med alt, også planlagt sex.
Lever vi den romantiske kjærlighetsforestillingen, eller er vi litt mer pragmatiske enn som så? La oss se på noen ”pros and cons”.

Fordeler med å sette av tid til å ha sex:

Sjansen øker for at det skal skje – fordi vi faktisk har satt av tid til det.

Forberede seg mentalt -> kroppen forbereder seg: Tanken på sex starter utskillelse av hormoner som forbereder seksuell respons – som lubrikasjon i skjeden og generell kåthet for alle kjønn. Hjernen er kroppens lystsenter – så ikke glem å koble på hodet!

Forberede/legge til rette praktisk:
eks. barnevakt, gjøre det hyggelig på rommet, finne frem ”rekvisitter” osv.

Ulemper med å sette av tid til å ha sex:

Blir ikke spontant = ikke romantisk.
Kan føles som et press – ikke sikkert lysten er der selv om det står i kalenderen.

Det skapes forventninger om noe man kanskje ikke har lyst til å være med på.

Sex kan bli kjedelig når vi gjør det regelmessig.

Kanskje fordeler vs. ulemper ser litt annerledes ut hvis vi definerer sex litt videre?
PS! I denne sammenhengen tenker vi på sex innenfor parforholdet!

Sex er alt det intime du gjør sammen med partneren din
– som du ikke gjør sammen med noen andre.

Altså, etter denne definisjonen kan alt fra å ligge i skje eller såpe hverandre inn i dusjen til fingring og samleie havne i kategorien sex! -og det er poenget, sex er nemlig så mye mye mer enn samleie!

Det er faktisk sånn for de fleste par at de ikke alltid er synkrone i lyst på sex – når vi definerer sex som ”å ligge med hverandre” vel og merke. Faktisk så er det mer vanlig at de ikke er synkrone!
Lyst kan være så ulikt fordelt og frykten for å gi falske forhåpninger om etterfølgende sex kan være så stor at man slutter å ta på partneren sin, slutter å sitte nær i sofakroken eller slutter å legge seg samtidig i frykt for at det stilles forventninger om å gjøre noe man ikke har lyst til eller ikke orker.
Frykt for å avvise eller bli avvist oppgis som hovedgrunn til å unngå fysisk kontakt.
Det er veldig dumt, fordi man da går glipp av alle fordelene med fysisk kontakt; god fysisk berøring som bekreftelse på at partneren liker meg, bekreftelse på at jeg er attraktiv, hormoner som styrker relasjonen mellom de som berører hverandre, fysisk berøring som reduserer stress osv. osv. Har en av dere i tillegg fysisk berøring som kjærlighetsspråk kan det å ikke få kroppskontakt med partneren sin være skikkelig krise.

Når vi hører ”vi har så ulik lyst” er det derfor nærliggende å spørre – ulik lyst til hva?
Hvis vi undersøker dette nærmere finner vi ut at ønske om fysisk nærhet er ganske likt. Her er det lite forskjell mellom kjønn. Lyst på samleie kan derimot ofte være ulikt i paret, uavhengig av kjønn.

Fordelen med å definere sex så vidt som vi gjør, er at det vil være
mye i ”sex-menyen” deres som begge har lyst på ofte!

Sett opp deres egen ” sexmeny” – kall den gjerne ”kjærestemeny” eller noe annet – full av intime saker og ting dere begge kan like.
Våg å sette opp noe dere har lyst til å prøve ut også. Hvis retten ikke faller i smak kan den enkelt strykes fra menyen.
Når menyen er klar vil det alltid være en ”rett” dere kan ha lyst og anledning til å dele.
Noe passer når barna er på fotballtrening, noe passer når svigermor ligger på den andre siden av veggen på hytta, noe passer når dere har en hel frikveld til disposisjon.
Dersom dere har lyst på litt mer spenning kan dere bytte på å velge en ”rett” som dere inviterer den andre til. NB! Det er alltid lov å takke nei, men det vil være hyggelig å invitere til et alternativ.
NB! En forutsetning for at menyen skal ha sin funksjon er at dere blir enige om det dere skal nyte i dag – og holder dere til det! Dersom den ene har lyst på ”dessert” må det avklares med partneren om den også har lyst på det. Har begge lyst er det bare å nyte, men et nei takk må respekteres! Dessuten kan dere avtale at en dessert (les eks. orgasme hvis det ikke inngår i retten) gjerne kan nytes på egenhånd!
Når dere er enige om reglene på forhånd og de overholdes, vil problemet med avvisning ikke oppstå. Høres ikke det deilig ut?
Synes du det er litt kleint å snakke om slikt med kjæresten? Husk at øving gjør mester!

Hvis vi ser på listen over fordeler og ulemper med planlagt sex igjen, i lys av den vide definisjonen av sex og den velfylte menyen deres;
– kanskje det ikke er så dumt å sette av tid i kalenderen til å være intime likevel?

Vel bekomme!

“Den første terapeuten jeg
faktisk liker å gå til.”

Ta kontakt og bestill en time i dag.